Tarptautinis projektas Lietuva-Lenkija įgauna pagreitį

Projekto„Lietuvos-Lenkijos bendradarbiavimas – jaunimo ir suaugusiųjų bendravimo saitas“ vadovai Kęstutis Smirnovas ir Cezary Stanisław Zugaj.JPG

Praėjusį penktadienį, šeštadienį bei sekmadienį jaunieji Šakių dziudo sporto klubo „Audra“ ir Šakių JKSC sportininkai, lydimi trenerio-metodininko ir klubo „Audra“ prezidento Kęstučio Smirnovo, viešėjo Lenkijoje, Bialystoke. Tai buvo antrasis tarptautinio projekto „Lietuvos-Lenkijos bendradarbiavimas – jaunimo ir suaugusiųjų bendravimo saitas“ etapas, kurio metu savo sportines žinias seminare gilino lietuvių ir lenkų sportininkai bei sporto specialistai. Prieš keletą savaičių Lenkijos atstovai viešėjo Šakiuose.

Pasinaudoti Europos Sąjungos teikiamomis finansinėmis galimybėmis klubo „Audros“ prezidentas K.Smirnovas planavo jau seniai. Ši mintis jam kilo prieš keletą metų, o dabar sėkmingai įgyvendinama.

Šakių rajone tai pirmas toks stambus sportinis projektas, finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis. Jį įgyvendina ne biudžetinė, bet visuomeninė organizacija. Todėl šio projekto svarba – neabejotinas žingsnis plėtojant sportą Šakių rajone.

Šakių dziudo sporto klubas „Audra“ ir Lenkijos Shindokai Karate Asociacija šiais metais vykdo tarptautinį projektą, kuris įgyvendinamas pagal Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimo per sieną programos 2-ąjį prioritetą „Pasienio regiono sanglauda ir geresnė bendra pasienio teritorijos kokybė“. Tai ilgalaikis projektas, kurio metu per pirmuosius 3 mėnesius bus suorganizuoti 2 seminarai (Lietuvoje ir Lenkijoje), atrankinės varžybos Lenkijoje ir tarptautinis turnyras Lietuvoje. Vėliau ir toliau abi šalys glaudžiai bendradarbiaus rengdamos mokomuosius seminarus, tarptautinius turnyrus.

Šiuolaikinės, besivystančios, informacinės visuomenės sąlygomis, vienu iš pagrindinių siekių, turėtų būti visapusiškas, harmoningas, besiremiantis į bendražmogiškąsias vertybes, jauno žmogaus asmenybės ugdymas. Sporto organizacijos per įvairias prevencijos programas ir projektus gali mokyti jaunimą sukurti palankią dirvą savo veiklai, gali įtakoti jaunų žmonių supratimą, savimonę ir padėti jiems atsisakyti žalingų įpročių. Būtent to šiuo projektu ir siekiama.

Viešėdami Lenkijoje jaunieji šakiečiai apsilankė Bialystoko Shindokai Karate Asociacijoje, kur susipažino su Lenkijos Shindokai Muay thai sporto klubu, jo teikiamomis paslaugomis. Šakiečius šiltai pasveikino miesto viceprezidentas sportui, kultūrai ir mokslui Tadeusz Arlukovicz, kuris jauniesiems sportininkams įteikė nemažai dovanų. Vėliau vyko seminaras, kuriame lenkų specialistai pasidalino savo patirtimi Aikido ir Muay thai rungtyse.

Naujai pastatytame politechnikos institute, kurio statybą rėmė Europos Sąjunga, vykęs seminaras davė daug praktinės naudos ir dziudo entuziastams.

Savivaldybės sporto ir rekreacijos centras Bialystoke priklauso miestui. Centras teikia fizinio ugdymo, sporto, rekreacijos ir reabilitacijos paslaugas. Centras daug bendradarbiauja su mokyklomis ir sporto klubais.

Lenkai turi ir sporto areną, kur vyksta daug nacionalinių ir tarptautinių renginių. Čia yra trys baseinai, ledo rūmai, teniso kortai, lengvosios atletikos maniežas, kuriuose dirba kvalifikuotas personalas.

Savivaldybės sporto ir rekreacijos centras Bialystoke, bendradarbiaudamas su Savanorių centru, ėmėsi veiksmų kurti savanorių sporto klubą. Šiuo projektu siekiama sukurti pramogų bazę. Savanoriai pasirengę bendradarbiauti organizuojant sporto renginius, remti vietines šventes. Tai novatoriškas projektas, kuriuo siekiama plėtoti savanorišką sporto veiklą, didinti visuomenės informuotumą. Kita vertus, savanorystė leidžia išmokti naujų dalykų, įgyti praktinių žinių ir patirties, pažinti naujus žmones, susirasti naujų draugų ir pamatyti, kaip organizuojami sporto renginiai.

Jauniesiems šakiečiams taip pat buvo surengta pažintinė kelionė po Bialystoką, kurios metu jie aplankė Branickio rūmus, kuriose dabar įsikūrusi aukštesnioji medicinos mokykla, Švento Mykolo cerkvę – tai seniausia koplyčia, kurioje laikomi švento vaiko Gabrieliaus palaikai bei kitas gražias vietas.

Jaunieji šakiečiai buvo labai patenkinti vizitu į kaimyninę šalį. Jie tikrai sužinojo ir pamatė daug naujo. Išlydėdami lietuvaičius namo, kaimynai džiaugėsi šakiečių vizitu bei vis stiprėjančia draugyste. Lenkai linkėjo jauniesiems Šakių rajono sportininkams gerų sportinių rezultatų, sėkmės moksle bei asmeniniame gyvenime, o „Audros“ klubo prezidentui buvo palinkėta ir sėkmės politikoje.

Kitą savaitę projekto dalyviai vėl susitiks Lenkijoje (Bialystoke), kur vyks atrankinės varžybos į tarptautinį turnyrą Lietuvoje (Šakiuose) kovo mėnesį.

Europos regioninės plėtros fondas finansuoja 85 proc. viso įgyvendinamo projekto išlaidų. Likusi visų tinkamų finansuoti smulkiojo projekto išlaidų dalis finansuojama smulkiojo projekto partnerių organizacijų nuosavomis lėšomis.

Close Menu