Joga

Joga – tai fizinio, protinio ir dvasinio tobulėjimo sistema. Ji atsirado Indijoje daugiau nei prieš penkis tūkstančius metų. Tai ne religija, ji neturi šventyklų, apeigų nei dogmų. Tai savęs pažinimo būdas, kuris prasideda fiziniu kūno parengimu, o baigiasi dvasios tobulinimu.
     Senovinis menas ir mokslas
     Pirmieji jogai Indijoje buvo apsišvietę mistikai, kuriems labiausiai rūpėjo mirtingo žmogaus kūno ir nemirtingos dvasios ryšys. Ilgus amžius jie tyrė įvairius atsipalaidavimo, susikaupimo ir mąstymo metodus, ieškojo įvairių kvėpavimo tipų, fizinių ir protinių pratybų, tinkamo maisto, kūno pozų įtakos sąmonės būklei. Galiausiai jie susistemino savo ieškojimų rezultatus ir pavadino tai jogos mokymu.
     Žodis „joga“ sanskrito kalboje reiškia „ryšį, susijungimą“. Toks pavadinimas pasirinktas todėl, kad jogos tikslas – mirtingo žmogaus dvasios susiliejimas su amžina pasauline dvasia, harmonija, o taip pat individualios sąmonės susivienijimas su kosmine sąmone. Ją galima pavadinti Tiesa, Šviesa, Dievu, Vidine tiesa, – kaip kam patinka. Indui joga – tai filosofija, mokymas, menas ir gyvenimo būdas. 
Pirmieji jogai dešimtmečiais tyrė įvairių pozų, pratimų, kvėpavimo ir maisto poveikį gyvam žmogaus organizmui. Jie stebėjo gyvūnus, jų kvėpavimo ir poilsio būdus, jų elgesį susirgus ar gresiant pavojui. Tik didžiulio kantrumo ir įžvalgos dėka jogai biologinius procesus panaudojo sveikatai palaikyti ir gyvenimui pratęsti.     Prieš tūkstančius metų sudaryti jogų metodai iki šių dienų neprilygstami. Dauguma dietologijos ir kūno kultūros atradimų jogams seniai buvo žinomi, bet savo metodus jie laikė paslaptyje.
 Joga daugybei žmonių padeda išsaugoti sveikatą ir dvasinę ramybę.
   Populiariausia Vakaruose jogos atšaka vadinama Hatha jogaJi apima pozas (sanskrito kalba asana), kvėpavimo pratimus (sanskr. pranajama), pojūčių atitraukimą (sanskr. pratjahara), dėmesio koncentravimą (sanskr. dharana) ir meditaciją (sanskr. dhjana).Būdas tobulėtiJoga – veiksmingas būdas keisti ir tobulinti save, ji ugdo sąmoningumą, nuramina ir sutelkia protą.

Pozos, dėmesys kvėpavimui ir atsipalaidavimo pratimai lavina natūralią vidinę intuiciją ir padeda protui susikoncentruoti ties vienu dalyku, nesiblaškyti ir negalvoti apie tūkstančius kitų.

Jogos pozos, asanos, labai stipriai veikia visas kūno sistemas. Kiekviena asana susijusi su kvėpavimu, kuriame slypi gyvybės jėga, arba universali energija, vadinama prana. Įkvėpdami nunešame praną ir deguonį į kiekvieną kūno ląstelę, iškvėpdami išmetame į aplinką žalingas organizmui medžiagas.

       Prieinama kiekvienam

Jogos gali mokytis kiekvienas – nepriklausomai nuo amžiaus, ūgio, lankstumo ar sveikatos. Yra daugybė jogos rūšių, kiekvienas gali rasti sau tinkamą, be to, kiekvieną pozą galima pritaikyti savo poreikiams.

Malonumas

Joga – ne tik sunkus darbas, bet ir didelis malonumas. Iš naujo atrasdami savo kūną, judėjimo galimybes pasijusite žaismingi, tarsi vėl sugrįžę į vaikystę. Apverstinės pozos (pvz., stovėsena ant galvos) sugrąžins jums gerą nuotaiką, atsilenkimai – lankstumą ir judesių laisvę, o išmokę atlikti sunkesnę, nepatogią ar nemalonią pozą nustebsite: „Aš tai galiu!“ Ilgainiui įprasite labiau pasitikėti savo jėgomis, pasijusite laisvi, nevaržomi ir pajėgūs padaryti viską.

 Joga – tai nepaliaujamas naujų kelių ieškojimas ir atradimas. Taigi – pirmyn! Susiraskite jogos grupę ir leiskitės į šią malonią kelionę.

Close Menu