K. Smirnovo pasirodymas K-1 HERO`S Tokijuje

Šių metų rugpjūčio 5 dieną, Japonijoje, Tokijaus Ariake Colosseum arenoje įvyko ilgai Lietuvoje lauktas turnyras K-1 HERO‘S, kurio metu vyko pirmojo pusiau sunkaus svorio GP kovos. Šiame turnyre, pagrindinėje vakaro kovoje kovojo Lietuvos kovotojas, Lietuvos bušido ir Europos SHOOTO čempionas, Kęstutis Smirnovas iš Šakių. Kęstučio priešininku buvo vienas garsiausių pasaulyje MMA kovotojų ir vienas populiariausių Japonijoje sportininkų, garsusis Gracie medžiotojas Kazuši Sakuraba

Sakuraba pirmas pradėjo kovą ir pabandė apipilti Smirnovą smūgių kruša. Lietuvis atsitraukė ir atstatė distanciją su keliais smūgiais rankomis. Ringe toliau tęsėsi žvalgyba. Sakuraba vėl pabandė pereiti į artimą kovą ir vėl Smirnovas rankų smūgiais neleido jam to padaryti. Po kelių sekundžių Smirnovas pats pabandė atakuoti, smogė koja Sakurabai. Japonas pagavo koją ir pargriovė lietuvį. Smirnovas nepasimetė, greitai atsistojo ir pasitiko priartėjusį Sakurabą smūgiais. Užsimezgė įnirtingas apsikeitimas smūgiais, Smirnovas pargriovė japoną į parterį ir pradėjo smūgiuoti jam į galvą. Sakuraba atrodė beviltiškai. Jis visiškai nesigynė ir praleido visus lietuvio smūgius. Šiuo momentu į kovą įsikišo teisėjas ir nutraukė kovą, motyvuodamas tuo, kad kovotojai išėjo už ringo ribų, perkėlė juos į ringo vidurį. Kovos stabdymas ir perkėlimas į ringo vidurį būdinga Japonijos turnyrams, vykstantiems ringe, tokiems kaip PRIDE, SHOOTO, DEEP ar Pancrase, bet niekur nėra praktikuojamas kovos stabdymas atakos metu. Ataka pertraukiama tik tais atvejais, kaip kovotojams gresia iškritimas iš ringo. Šios grėsmės Smirnovo ir Sakurabos kovos metu nebuvo. 

Perkėlus kovotojus į ringo vidurį, teisėjas dar kelias sekundes stabdė kovą norėjusį pratęsti lietuvį. Taip yra daroma, norint atkurti tikslią padėtį, kurioje kovotojai buvo iki kovos stabdymo, bet teisėjas nieko nepataisė ir ne vieno iš kovotojų kūno padėčių nekoregavo. Leidus tęsti kovą, Smirnovas toliau smūgiavo Sakurabai į galvą. Bet kovos braižas jau buvo kitoks. Smirnovas atrodė jau pavargęs po intensyvaus 5 minučių atakavimo, smūgių serijos pasikeitė į pavienius smūgius, smūgiavimas tapo lėtesnis. Tuo tarpu Sakuraba, gavęs kelias sekundės poilsio, nors ir buvo apačioje, gynėsi geriau nei kovos pradžioje, nuolat saugodamas galvą. Pajutęs, kad Smirnovo veiksmai sulėtėjo, jis pradėjo elgtis aktyviau, daugiau judėti ir trečiosios kovos minutės pabaigoje atsistojo ir pradėjo kovoti stovėsenoje. Visas ketvirtąją ir penktąją kovos minutes labai vangi kova vyko stovėsenoje. Lietuvos kovotojas atrodė pavargęs – jis labai sunkiai kvėpavo, lėtai judėjo, jokių aktyvių veiksmų iš jo pusės nebuvo. Smirnovas bandė kovoti pavieniais smūgiais, bet vis žvaliau atrodantis Sakuraba sėkmingai jų išvengdavo. Septintosios minutės pabaigoje japonas sprogo – jis staigiai puolė atakuoti lietuvį ir apipylė jį smūgių kruša. Šį kartą Lietuvos kovotojas jau buvo priverstas aklai gintis. Smirnovas pradėjo trauktis ir pargriuvo. Japonas užėmė poziciją iš viršaus, pabandė padaryti rankos laužimą, vadinamą kimura ar „viščiuko sparnelį“, tuo suklaidino lietuvį ir perėjo į rankos laužimą arba rankos mazgą. Kęstutis dar bandė išsilaisvinti iš šios padėties, smūgiuoti Sakurabai koja į galvą, ištraukti savo ranką, bet japonas užbaigė savo veiksmą, priversdamas Lietuvos kovotoją pasiduoti. 

Po turnyro organizatorius užgriuvo kritikos lavina. Ypač daug priekaištų buvo dėl kaip niekad prasto teisėjų darbo finalinėje kovoje, pagal taisykles teisėjas privalėjo net du kartus sustabdyti kovą ir atiduoti pergalę Lietuviui, bet to nepadarė, tempdamas iš beviltiškų padėčių K.Sakuraba. Po turnyro vykusioje spaudos konferencijoje K-1 prezidentas Sagaharu Tanigawa sulaukė daug klausimų dėl Sakurabos ir Smirnovo kovos. Tanigawa pripažino jog teisėjų darbas nebuvo tobulas ir kelių kovų metu buvo nemažai ginčytinų momentų, bei užsiminė, kad teisėjų darbas ateity bus gerinamas. Dėl pagrindinės vakaro kovos jis pripažino K.Smirnovo neužskaitytą pergalę dėl blogo teisėjų darbo. 

HERO‘S direktorius Akira Maeda pareiškė esąs nepatenkintas teisėjavimu ir giliai įsitikines, kad šią kovą pagal taisykles laimėjo K.Smirnovas ir pažadėjo sekančiais metais padaryti revanšą. Po šio turnyro visi Japonijos dienraščiai akcentavo šį teisėjavimo incidentą ir su nekantrumu laukė revanšinės kovos. K.Sakuraba po šios kovos triuškinančių K.Smirnovo smūgių bei teisėjo netobulo darbo atsidurė ligoninėje. K.Smirnovas dar kartą įrodė, kad Lietuvos Bušido Federacijos kovotojai kelia viso pasulio kovotojams baimę. Po kovos paprašius pakomentuoti Brazilu Greisi kovotojų buvusių šiame turnyre ir mačiusių šia kova, jie atsakė, kad Lietuvis buvo geresnis už K.Sakuraba ir kad Lietuvos Bušido vardas vis labiau populiarėja tarp pasaulio kovotojų.

Close Menu