Senjorų ir neįgaliųjų vasaros sporto stovykla Palangoje (2021 m.)

Senjorų ir neįgaliųjų vasaros sporto stovykla Palangoje (2021 m.)

Birželio 14-18 d.  Šakių sporto klubas ‚Audra“ jau trečią kartą organizavo sporto stovyklą senyvo amžiaus žmonėms ir neįgaliesiems Palangoje, įgyvendinant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis finansuojamą projektą „Sportinio užimtumo veiklos Šakių miesto socialinę atskirtį patiriantiems gyventojams“.

Šįkart prie dalyvių prisijungė net 8 nauji senjorai/neįgalieji. Nors ir labai nedrąsiai, šiek tiek nepasitikėdami savo jėgomis, jie puikiai įsiliejo į visos grupės sportinę veiklą. Ir tai kas labiausiai nudžiugino, kad po stovyklos pažadėjo sugrįžti į sportinius užsiėmimus skirtus senjorams ir neįgaliesiems jau nuo rudens vyksiančius Šakių sporto klube „Audra“.

Įsikūrę viešbutyje, skaniai papietavę ir atgavę jėgas, stovyklos dalyviai buvo supažindinti su stovyklos taisyklėmis, lektoriais, darbotvarke, aptarė galimas rizikas su sveikata, kaip valdyti individualiai fizinį krūvį ir pan. Tad jau pirmojo užsiėmimo metu vyko kelionė iki jūros, Palangos tilto. Žygiavo kiek didesniu nei vidutiniu ėjimo greičiu. Šio užsiėmimo pagrindinis tikslas buvo įvertinti stovyklos dalyvių fizinį pajėgumą.

Antros dienos rytinis užsiėmimas vyko sporto salėje, pravestas lankstumo pratimų kompleksas. Pagrindinis užsiėmimo tikslas – didinti senjorų judesių paslankumą, taip pat suaktyvinti raumenis ir organizmo funkcionalumą. Taip pat paskaitos metu vyko diskusija su vienu žymiausiu visų laikų kovos menų atstovu Kęstučiu Smirnovu, kuris renginio dalyviams papasakojo apie sveiką gyvenseną, pasidalino fizinio aktyvumo teikiama nauda žmogaus organizmui, savo patirtimi. Vakarinio užsiėmimo metu vyko šiaurietiško ėjimo paskaita. Užsiėmimo metu pristatyta šiaurietiško ėjimo istorija, nauda organizmui, supažindinta su pagrindinėmis ėjimo taisyklėmis. Paskaita vyko Birutės parke. Praktinės paskaitos metu dalyviai  šiaurietišku ėjimu eidami aplankė  Gintaro muziejaus apylinkes. Įveikta virš 3 km.

Trečiadienį rytinis užsiėmimas vyko paplūdimyje prie jūros, kurio metu stovyklos dalyviai susipažino su koordinacijos lavinimo nauda ir praktikai, taip pat atliko koordinaciją lavinančių pratimų kompleksą. Teorinė/terapinė paskaita „Medžio apkabinimas“ vyko Birutės parke. Paskaitos metu K.Smirnovas stovyklos dalyvius supažindino su taisyklingo kvėpavimo pratimais ir nauda, kartu senjorai išbandė taisyklingo kvėpavimo techniką ir praktiškai. Taip pat paskaitos metu dalyviai buvo supažindinti su pulso reguliavimu. Pagrindinėje teorinės/praktinės paskaitos dalyje renginio dalyviai buvo supažindinti su medžių teikiama energetika ir moksliniais pasiekimais šioje srityje, taip pat išbandė „Medžio apsikabinimo“ terapiją. O vakarinio užsiėmimo metu „stovyklautojams“ buvo pristatytas „Greitasis ėjimas“, dalyviai supažindinti su greitojo ėjimo technika, išbandė jį praktiškai.

Ketvirta diena prasidėjo sporto salėje, kur stovyklos dalyviai atliko jėgos pratimus pasinaudojant ortopedinių (sporto)  gumų pagalba. Užsiėmimo metu buvo lavinama jėgos, koordinacijos fizinės ypatybės. „Bočios“ žaidimo supažindinimo metu buvo dalyviams papasakota apie šio žaidimo istoriją, teikiamą naudą, pristatytos žaidimo taisyklės ir sužaistas žaidimas. Vakarinis užsiėmimas vyko paplūdimyje. Čia pasitelkiant  „Šiaurietiško ėjimo“ lazdas vyko žygis pajūriu. Įveiktas atstumas buvo individualus, priklausomai nuo renginio dalyvių fizinio pajėgumo.

Paskutinės dienos rytą stovyklos dalyviai mankštą atliko pajūryje, taip atsisveikindami su šilta jūra. Refleksijos metu, aptartos stovyklos stipriosios ir silpnosios pusės, kartu įteikti stovyklos baigimo pažymėjimai ir apdovanojimai.

Dalyvių refleksijos:

– „Bijojau vykti į stovyklą, maniau, kad nesugebėsiu įveikti, padaryti užduočių, kartu bijojau būti našta stovyklos organizatoriams, tačiau, nors stovykla ir buvo intensyvi, man pavyko viską atlikti. Puikiai subalansuoti krūviai ir pratimų kompleksai leido kiekvienam dalyviui pilnavertiškai dalyvauti“

– „Tikrai nesitikėjau, kad taip patiks stovykla. Nors nesu anksčiau aktyviai sportavusi ir sportas nėra mano mėgstamiausia veikla, tačiau po šios stovyklos viskas tapo kitaip. Dabar tikrai sportuosiu“.

– „Nors turiu sveikatos problemų, bet rezultatai po visos savaitės veiklų mane nustebino. Jaučiuosi žymiai geriau nei prieš stovyklą. Nors treneriai sako, kad kai pailsėsime po stovyklos mes jausimės dar stipresni, bet jau dabar esu labai patenkinta“.

 

Nuoširdžiai dėkojame savanoriams: Renatui, Kęstučiui, Jolantai ir Romaldui. Jūsų suplanuota veikla ir įdėtos pastangos nenuėjo veltui.

Jau nuo rugsėjo mėn. senjorus ir neįgaliuosius vėl pakviesime į nemokamus sportinius užsiėmimus sporto klube „Audra“.

Daugiau informacijos tel. nr. 8 600 19500

Close Menu